Hoi An <3

—Scroll down for English—

Ik loop inmiddels een beetje achter met de blog, maar dat komt natuurlijk omdat ik het te druk heb met leuke dingen doen! In mijn laatste blog was ik nog niet klaar met Vietnam, dus daar ga ik uiteraard verder!

Met koffer was het niet zo fijn reizen, maar ik had nou eenmaal geen andere keuze. Na nog maar weer een lange busrit kwam ik aan in Hue, dat ooit lang geleden de hoofdstad was en daarom een Citadel heeft. Uiteraard was dit weer UNESCO werelderfgoed en dus besloot ik hier een bezoekje aan te brengen. Het waren een aantal mooie gebouwen, maar de hitte in Azië maakt het bezoeken van attracties soms een grote uitdaging. In de citadel kwam ik 3 Duitsers tegen die ik in de bus had leren kennen en ik besloot met hen nog een bezoekje aan de markt te brengen. Ik was eigenlijk op zoek naar een nieuwe backpack, maar er was alleen maar namaak te krijgen en dat wilde ik niet, dus moest ik het nog even vol zien te houden met mijn nieuwe koffer tot ik in Bangkok zou zijn. Hue was een leuk stadje, maar voor mij eigenlijk meer een tussenstop, op weg naar Hoi An.

De route van Hue naar Hoi An zou een mooie moeten zijn en ideaal om met een ‘motorbike’ te doen, wat in mijn geval een scooter zou worden, aangezien ik nog nooit in mijn leven op iets met 2 wielen heb gereden, behalve mijn fiets dan. Maar ach, als iedere 16-jarige het kan, waarom ik dan niet? En dus huurde ik heel tof een scooter en reed weg alsof ik dat al veel vaker had gedaan. Mijn bagage werd gelukkig door iemand anders naar Hoi An gebracht en dus had ik de hele dag de tijd om op mijn gemak de 160 km naar Hoi An af te leggen. Na een tijdje kwam ik langs de Elephant springs, wat een soort waterval is die gebruikt wordt als natuurlijk zwembad. Ik besloot een korte pauze in te lassen en mijn voeten af te koelen in het water. Ik was de enige buitenlander, maar omdat het zaterdag was, waren er wel veel Vietnamese families. Ik werd direct uitgenodigd voor een picknick met een familie die geen enkel Engels kon. Dat was geen probleem, want de huisgestookte alcohol verbroederde en met handen en voeten begrepen ze dat ik Paulien heet en uit Nieuw-Zeeland kom (tja… dat lijkt nou eenmaal op Nederland). Ik legde vriendelijk uit dat ik nog moest rijden en daarom genoegen nam met Sprite. Ook de overheerlijke hapjes die ik aangeboden kreeg leken me niet helemaal mijn ding en dus maakte ik gebruik van mijn tijdelijke status als vegetariër en kreeg direct lychees aangeboden. Het was een ontzettend gastvrije familie, maar ik moest toch echt door als ik nog voor het donker in Hoi An aan wilde komen en dat was wel mijn doel!

De volgende stop op de route was de Hai Van pas, een prachtige bergpas met een wijds uitzicht over de Vietnamese kust. Ik genoot van het rijden op de scooter en stopte op de top voor een ijsje en een praatje met wat andere backpackers. Daarna maakte ik nog een korte omweg naar Monkey mountain waar ik geen apen zag, maar wel weer een mooi uitzicht had, om vervolgens op tijd voor het donker aan te komen in mijn hostel in Hoi An.

De week erop bracht ik door in Hoi An en geen woorden kunnen beschrijven hoe fijn ik Hoi An vond. Het heeft een mooi oud centrum met leuke straatjes en winkels, ‘s avonds kun je er goed uitgaan, 5 km verderop is een mooi strand en een hostel waar je weken kunt zitten om tot rust te komen. Maar een plek wordt gemaakt door de mensen en in Hoi An kwam ik een aantal van de beste mensen van mijn reis tegen. Ik maakte vrienden met een aantal Britten, een Amerikaanse, een Nieuw-Zeelandse, Belgen, Zwitsers en Duitsers. Een paar zou ik later zelfs weer tegenkomen!

Qua activiteiten is Hoi An vrij relaxed, maar je kunt er duiken en dat besloot ik dus te doen. Ze hadden me in de duikwinkel al gewaarschuwd dat het duiken niet heel spectaculair was en dat was zeker niet gelogen. Ik zat in een groepje met 3 Chinezen die niet konden zwemmen, laat staan duiken. Het is mij een raadsel hoe zij ooit hun certificaat hebben kunnen halen… De ene ‘liep’ over de bodem waardoor ik alleen maar zand aan het happen was en de ander kon niet onder water blijven en dreef de hele tijd naar de oppervlakte (wat best wel gevaarlijk is). Nadat ik de eerste duik vrij weinig gezien had ben ik aan de divemaster gaan vragen of ik van groep mocht wisselen. Gelukkig was het een Noor en kon ik vrij discreet uitleggen wat het probleem was, waarna hij me bij een Britse vader en zoon in de groep zette. De 2e duik was een stuk beter, maar zeker niet spectaculair.

Met mijn nieuwe Britse vrienden en Amerikaanse vriendin besloot ik een kookcursus te doen. We namen een boot en daarna een nog kleinere boot naar de plek waar we zouden leren om Vietnamees te koken. Voordat we konden beginnen mochten we nog vissen, maar ik had geen geluk. Mijn garnaal werd 2 keer gegeten zonder dat ik iets ving… Het koken zelf was leuk en het resultaat was erg lekker! Uiteraard kregen we de recepten mee naar huis, dus wie weet maak ik nog eens verse loempia’s!

Na iets langer dan gepland in Hoi An te zijn geweest werd het haasten om op tijd naar Ho Chi Minh te komen! Het afscheid van Hoi An en vooral de mensen die ik daar leerde kennen was iets moeilijker dan het tot nu toe op andere plekken geweest was, maar gelukkig had ik voor de komende 2 weken alweer genoeg leuke dingen en ontmoetingen op de planning staan!

IMG_6123 (Kopie)
Hue

IMG_6127 (Kopie)

IMG_6129 (Kopie)
Amerikaanse tanks, die moeten wel tentoongesteld worden natuurlijk! / American tanks on display

IMG_6133 (Kopie)
Citadel

IMG_6141 (Kopie)

IMG_6150 (Kopie)

IMG_6154 (Kopie)

IMG_6155 (Kopie)

IMG_6160 (Kopie)

IMG_6170 (Kopie)
Hot pot met de Duitsers / Hot pot with the Germans

IMG_6174 (Kopie)
Met de scooter van Hue naar Hoi An / With the scooter from Hue to Hoi An

IMG_6178 (Kopie)
Mijn Vietnamese familie / My Vietnamese family

IMG_6179 (Kopie)

IMG_6182 (Kopie)

IMG_6183 (Kopie)

IMG_6202 (Kopie)
Hoi An <3

IMG_6207 (Kopie)

IMG_6208 (Kopie)

IMG_6209 (Kopie)

IMG_6211 (Kopie)

IMG_6215 (Kopie)
Ik bezocht ook nog een andere UNESCO site; My Son. Wel ok, maar niet echt een vermelding in de blog waard. /
I also visited another UNESCO site; My Son. It was ok, but not really worth any mentioning in the blog.

IMG_6216 (Kopie)

IMG_6217 (Kopie)

IMG_6232 (Kopie)
Amerikaanse bommen met Vietnamese vlag / American bombs with the Vietnamese flag

IMG_6241 (Kopie)
Mijn Britse helden vangen een kikken in mijn kamer /
My British heroes try to catch a frog in my room

IMG-20160705-WA0000 (Kopie)

Strand waar we na het duiken konden relaxen / The beach where we could relax after diving

IMG-20160708-WA0003 (Kopie)

Bootje op weg naar de kookles / Boat on the way to cooking class

I am a bit behind with the blog, but that is because I am busy with fun things of course! In my last blog I was still in Vietnam, so that’s where I will continue now!

It was not really nice to travel with a suitcase, but I didn’t have much of a choice. After another long bus trip I arrived in Hue, that was the capital a long time ago and therefore has a citadel. Of course this was another UNESCO world heritage site, so I decided to pay it a visit. It were some really impressive buildings, but the extreme heath in Asia sometimes makes it a really big challenge to go sightseeing. In the citadel I met 3 Germans that I had met on the bus earlier and I joined them to go to the market. I was actually looking for a new backpack, but they only sell fake ones in Vietnam and I wanted a real one, so I had to stick with my suitcase until I would be in Bangkok. Hue was a nice city, but for me it was more a stopover on the way to Hoi An.

The route from Hue to Hoi An was supposed to be a really nice one and ideal to do by motorbike, which had to be a scooter in my case because I had never driven anything with 2 wheels before in my life, except for my bicycle (I’m still a Dutchie 😉 ). But if every 16-year old can do it, why not me? So I rented a scooter and drove off like I had done it a million times before. My luggage would be taken to Hoi An by someone else, so I had the whole day to make the 160 km trip to Hoi An by myself. After some time I passed Elephant springs, which is a kind of waterfall turned into a swimming pool. I decided to take a short break and cool down my feet in the water. I was the only foreigner there, but because it was a Saturday there were many Vietnamese families. One family invited me to their picnic, but they didn’t know any English. It turned out to be no problem as the homemade alcohol did its job and with hand and feet they understood that my name is Paulien and that I was from New Zealand (well, close enough). I explained that i still had to drive and that I would stick to Sprite after the 1 shot they forced on me. Also the food they offered me didn’t look too appealing, so I was happy with my temporary status as a vegetarian and they offered me lychees. It was such a nice family, but I wanted to be in Hoi An before it would get dark, so I had to get going again!

The next stop on the route was the Hai Van pass, a beautiful mountain pass with a great view of the Vietnamese coast. I enjoyed driving and stopped on top for ice cream and some small talk with other travelers. After that I made a small detour to Monkey mountain where I didn’t see any monkeys, but the view was good anyway. After a full day of great freedom I arrived in Hoi An just before dark.

The next week was spend in Hoi An and no words can describe how much I loved that place. It has a nice old town with cute streets and shops, in the evening there is great nightlife, just 5 km away there is a great beach with a hostel where I could have relaxed for weeks. But a place stands or falls with the people that are there and in Hoi An I surely met some of the most amazing people of my trip. I met people from the UK, USA, New Zealand, Belgium, Switzerland and Germany. A few of them I would meet with again later as well!

When it comes to activities, Hoi An is quite realxed, but it is one of the places in Vietnam where you can dive, so that’s what I went to do. They already told me in the dive shop that the diving would not be spectacular and that turned out to be true. I was in a group with 3 Chinese who could barely swim, let alone dive. I still don’t understand how they ever got their certification… One of them was ‘walking’ on the bottom and that’s why I mostly saw sand instead of fish. The other one couldn’t stay under water and popped up to the surface all the time (which is quite dangerous). After I hadn’t seen that much on the first dive, I went to the divemaster to ask for a change of groups. Luckily he was Norwegian and I could explain the problem in our ‘secret language’, after which he put me in a group with a British father and son. The second dive was much better, but still not very good.

With my new British and American friends I decided to attend a cooking class. We took a boat and then a smaller boat to the place where we would become Vietnamese chefs. Before we started we went fishing, but I was not very lucky. My shrimp got eaten twice without me catching any fish… The cooking itself was fun and the result very good. Of course we could take the recipes home, so maybe I’ll try to make fresh spring rolls at home one day!

After staying a bit longer than planned in Hoi An it was time to rush to Ho Chi Minh City! Saying goodbye to Hoi An and the people I met there was more difficult than at any other place I had been before, but luckily I had planned some other nice things and meetings for the next 2 weeks!

4 thoughts on “Hoi An <3

  1. “Mijn garnaal werd 2 keer gegeten zonder dat ik iets ving…” 🙂
    Tof idee, die kookles. Veel lokaler kan je niet gaan.
    Die citadel ziet er eigenlijk nog best de moeite uit.
    De uitzichten nog meer natuurlijk.
    Geniet er nog verder van!

  2. Had je nu maar een selfiestick gehad… dan hadden we jou OP de scooter kunnen zien, in plaats van een lege scooter…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *