Lisboa!

—Scroll down for English—

Na een veel te lange tocht van A Coruna, kwamen we dan eindelijk aan in Lissabon. Inmiddels waren we bijna door onze veiligheidsvoorraad eten (dat betekent eigenlijk dat we worsten uit blik en geen verse groenten meer eten), maar gelukkig werd de reis wat aangenamer gemaakt door de vele dolfijnen die met ons mee zwommen.

Van de zee naar de haven van Lissabon was nog een uur of 3 en onderweg keken we onze ogen uit! We zagen alvast het Christusbeeld, de toren van Belem en een grote brug voor ons opdoemen, dat beloofde veel goeds! Na aankomst deden we gelijk wat we in elke haven doen; een rondje door de stad lopen en lekker uit eten gaan. Op aanraden van het internet vonden we een restaurantje, waar zelfs ik genoot van de makreeltartaar en inktvis. Na de eerste nacht in de haven kon onze (iets te lange) week in Lissabon echt beginnen!

We wilden graag nog een keer een voetbalwedstrijd bezoeken en we vielen met onze neus in de boter! Benfica zou Sporting Lisboa ontvangen; de stadsderby van Lissabon tussen de nummer 2 en 5 van de huidige ranglijst. Natuurlijk waren alle 65.000 tickets al uitverkocht, maar dat hield ons niet tegen om toch een kijkje bij het stadion te nemen. Eenmaal aangekomen kwam er al snel iemand op ons af die geheimzinnig vroeg of we tickets zochten. De hele transactie was nogal schimmig en illegaal. Het kwam nogal vreemd over, aangezien de hasj en cocaine eerder die dag ‘openlijk’ aan ons werden aangeboden op straat. Voetbaltickets doorverkopen is blijkbaar een ernstige misdaad hier… 80 euro lichter, maar 2 kaartjes rijker zochten we onze ingang. We waren nog een beetje zenuwachtig; als de kaartjes niet echt bleken te zijn, zou dit een dure wandeling rond het stadion worden… Gelukkig kwamen we zonder problemen binnen en de sfeer was geweldig! Er werd gezongen, met sjaaltjes geslingerd en natuurlijk af en toe ook keihard gefloten naar de tegenstander. We hebben nog nooit mensen zo hard horen juichen voor een vogel, die meerdere rondjes in het stadion vloog, voor hij landde op de middenstip; de mascotte van Benfica. Helaas werd het al snel 0-1, toen nog 0-2 en uiteindelijk verloor Benfica met 0-3. Jammer dat ‘ons’ team verloor, maar de hele ervaring was fantastisch!

Natuurlijk hadden we in Lissabon ook tijd om de typische toeristische attracties te bezoeken. Zo begaven we ons naar het Castelo de Sao Jorge, wat vooral een mooi uitzicht gaf over de stad. Lissabon is vooral ook een stad om gewoon door te lopen, met smalle straatjes, mooie getegelde gevels en leuke balkonnetjes waar altijd de was hangt te drogen, ook als het regent.
In Belem, een buitenwijk van Lissabon, vind je de toren van Belem. Het was hier zo toeristisch en de rij was zo lang, dat we de binnenkant hebben overgeslagen. Wel bezocht ik het klooster van Jeronimos, wat abslouut het entreegeld van 10 euro niet waard was. Daarna trakteerde ik mezelf op pasteis de nata, de specialteit van Portugal. Helaas was zelfs de bakkerij megatoeristisch en dus ging ik zo snel mogelijk terug naar het centrum, een beetje teleurgesteld door Belem. Bert wordt het rondlopen in een stad altijd iets sneller zat, dus trok ik er nog een dagje alleen op uit. Ik bezocht Alfama, een oude wijk, en nam tram 28, waarschijnlijk het meest toeristische dat je kunt doen in Lissabon, maar toch de moeite waard!

We vonden ook nog een dagje de tijd om naar Sintra te gaan. Dit is een dorpje met meerdere gigantische huizen en kastelen en is daarom UNESCO werelderfgoed. Wij besloten Quinta da Regaleira en Palacio da Pena te bezoeken. Quinta da Regaleira staat vooral bekend om haar tuin en die was inderdaad heel bijzonder. Verschillende kleine hoekjes, donkere grotten, een waterput waar je in kon, een kerkje en ook het huis, allemaal heel bijzonder. Daarna namen we de toeristenbus een steile berg op naar het Palacio da Pena. Ik was enorm onder de indruk van dit paleis, waarschijnlijk het meest bijzondere paleis dat ik ooit gezien heb! Omdat het een vrij modern paleis is (gebouwd in de 19e eeuw) was ook de inrichting nog authentiek. De tuin eromheen is gigantisch, we hebben maar een klein stukje kunnen zien. Overal lopen kleine paadjes en je hebt er prachtig uitzicht over Sintra en de omgeving.

Iets anders dat je niet mag missen in Portugal is natuurlijk de Port! Toen we op maandagmiddag op zoek waren naar een wasserette, kwamen we langs een slijterij. We wilden graag een fles ‘groene wijn’ kopen (een andere Portugese specialiteit) en dus sprongen we er even binnen. We werden geholpen door een enthousiaste Portugese die duidelijk alles van wijn wist. Ze wilden ons graag echte port laten proeven, wat de meeste toeristen drinken is volgens haar alleen goed voor je oma of om je biefstuk in te bakken. We begonnen met een ‘late bottled vintage’, een iets betere port waarvan de flessen rond de 15 euro kosten. Daarna proefden we een 10 jaar oude port en tot slot een echte vintage. Dat doen ze normaal niet, maar deze fleswas toevallig open en dan moet ie binnen 2 dagen op, anders verliest hij veel van zijn smaak. Al een beetje tipsy kregen we vervolgens ook nog een ginja te proeven; de lokale kersenlikeur. Helemaal tevreden besloten we de late bottled vintage mee te nemen voor ons tapasmenu van die avond.

Een andere activiteit die op ons lijstje stond en die we in Lissabon besloten te doen was een Escape room. Dit is een soort spel waarbij je opgesloten wordt in een kamer en er door teamwork en puzzels op te lossen binnen een uur uit moet zien te komen. Wij kozen voor een kamer met spionnenthema, waar een bom aan de muur hing die rustig van 60 naar 0 minuten aftelde. In het begin gingen we chaotisch te werk, maar na de eerste puzzels opgelost te hebben, ging het beter. We losten alles op en hoefden met zo’n 5 seconden opde klok alleen nog de laatste code in te toetsen. En toen… zei Bronwyn het verkeerde cijfer tegen Bert en tikte de klok af. 2 seconden te laat stormden we de kamer uit… Maar 10% van de deelnemers lukt het om op tijd te ontsnappen, dus we zijn toch wel trots op onszelf en er komt zeker een herkansing in de komende weken/maanden!

Na een paar dagen gevuld te hebben in Lissabon waren we wel klaar voor vertrek. Helaas was onze kapitein gevlogen (letterlijk…) en dus moesten we nog wat dagen zien te vullen. We besteedden een dag aan het opsporen van een lek in de boot, wat maar half succesvol was. Een tweede dag werd besteed aan de was, boodschappen doen en proberen ons drinkwater drinkbaar te maken. Er zit een vies smaakje in ons water en met het doorspoelen van alle leidingen en tanks is dat nu hopelijk (tijdelijk) verholpen.

Na dit alles waren we echt helemaal klaar voor vertrek, maar het geluk was niet aan onze kant; we moesten eerst beter weer afwachten en dat zou nog 2 dagen duren. Daarop besloten we dat het tijd was om even Lissabon te verlaten en we namen de trein naar Coimbra. Eigenlijk wilden we naar Porto, maar dat was wat ver en Coimbra kende ik omdat het een bekende universiteitsstad is. We zochten een mooi hostel en slapen in een ‘echt’ bed dat niet beweegt voelde voor een nachtje als echt luxe. We aten bij ‘Maria’, waar de sangria memorabeler was dan het eten en we bezochten zo’n beetje alle kerken in Coimbra (tot lichte ergernis van Bert) en de fantastische universiteit van Coimbra, ons 3e werelderfgoed in Portugal. Hoogtepunt van dit bezoek was de bibliotheek, waar we helaas geen foto’s mochten nemen. ’s Avonds gingen we uit eten in een restaurantje dat overal werd aangeraden. Het heeft maar 5 tafels, maar wij waren gelukkig net op tijd! Ons tafeltje deelden we met 2 Italiaanse zakenmannen die maar niet konden geloven dat wij met een zeilboot aan het reizen zijn. Een erg gezellige avond met ‘grappa’ tot besluit.

Na terugkomst in Lissabon konden we dan eindelijk vertrekken. Bronwyn, Bert en ik willen graag naar Marokko om daar Marrakesh te bezoeken. Andre is bang voor piraten en Afrika in het algemeen (iets met Noren en wereldvreemd), dus we zullen zien waar we terecht komen!

DSCN2485 (Kopie)

Andre en Bronwyn hebben zin in de makreeltartaar / Andre and Bronwyn are looking forward to their mackerel tartar

DSCN2500 (Kopie)

Een regenachtige selfie / A rainy selfie

IMG_2962 (Kopie)
Uitzicht vanaf Castelo de Sao Jorge / View from Castelo de Sao Jorge

IMG_2989 (Kopie)
Castelo de Sao Jorge

DSCN2502 (Kopie)

We zijn binnen! / We’re in!

IMG_3018 (Kopie)
De mascotte van Benfica / The mascot of Benfica

DSCN2524 (Kopie)

Wally bij Quinta de Regaleira / Wally at Quinta de Regaleira

DSCN2528 (Kopie)

En bij Palacio da Pena / And at Palacio da Pena

DSCN2539 (Kopie)

Selfie bij de Belem toren / Selfie at Belem tower

DSCN2548 (Kopie)

Studentendoop / Student inauguration

DSCN2552 (Kopie)

Bert zoekt het waterlek / Bert is looking for the water leak

DSCN2554 (Kopie)

Uit dit huis moesten we zien te ontsnappen bij de escape room / This was the house we had to escape from at the escape room
IMG_2991 (Kopie)

Mooie tegeltjes op de gevels / Nice tiles on the houses

  IMG_3087 (Kopie)

In de tuin van Quinta de Regaleira / In the garden of Quinta de Regaleira

IMG_3089 (Kopie)

IMG_3102 (Kopie)

IMG_3105 (Kopie)

IMG_3112 (Kopie)

IMG_3123 (Kopie)

IMG_3127 (Kopie)

IMG_3139 (Kopie)

Palacio da Pena

IMG_3149 (Kopie)

Van dichtbij zag het er nog gekker uit / From close it even looked more weird

IMG_3154 (Kopie)

IMG_3164 (Kopie)

IMG_3168 (Kopie)

Het Moorse kasteel dat we niet bezocht hebben / The Moorish castle we did not visit

IMG_3172 (Kopie)

IMG_3183 (Kopie)

Onze tapas avond / Our tapas night

IMG_3193 (Kopie)

Tower of Belem

IMG_3200 (Kopie)

Monument van de ontdekkingen / Monument of the discoveries

IMG_3204 (Kopie)

Jeronimos klooster / Jeronimos monastery

IMG_3216 (Kopie)

Tombe van Vasco da Gama / Tomb of Vasco da Gama

IMG_3221 (Kopie)

Binnenkant van het klooster / Inside of the monastery

IMG_3224 (Kopie)

IMG_3226 (Kopie)

IMG_3235 (Kopie)

Kleine straatjes / Small streets

IMG_3239 (Kopie)

IMG_3241 (Kopie)

IMG_3242 (Kopie)

IMG_3243 (Kopie)

IMG_3249 (Kopie)

IMG_3258 (Kopie)

IMG_3261 (Kopie)

Kerk 1 van Coimbra / Church 1 of Coimbra

IMG_3273 (Kopie)

And 2…

IMG_3279 (Kopie)

IMG_3284 (Kopie)

Hostel

IMG_3286 (Kopie)

IMG_3292 (Kopie)

Kerk nummer 3 / Church number 3

IMG_3297 (Kopie)

De universiteit / The universtity

IMG_3300 (Kopie)

Bibliotheek / Library

IMG_3303 (Kopie)

IMG_3307 (Kopie)

Number 4 🙂

IMG_3317 (Kopie)

IMG_3323 (Kopie)

We proberen de lokale specialiteit / We try the local specialty

IMG_3327 (Kopie)

IMG_3331 (Kopie)
En tot slot klooster en kerk 5 / And monastery and church numer 5

After a way too long trip from A Coruna, we finally arrived in Lisbon. We almost finished our safety stock of food (which means we eat canned sausages and no fresh vegetables anymore), but luckily the trip was made a bit more exciting by all the dolphins that surrounded our boat.

From the sea to the harbour of Lisbon is still 3 hours sailing, but we had enough to look at! We saw the statue of Christ, the tower of Belem and a big bridge, all very promising! After arrival we did what we do in every harbour; walk around the city centre and go out for dinner. We chose a restaurant that was recommended on the internet and even I liked the mackerel tartar and squid. After the first night in harbour our (bit too long) week in Lisbon could really start!

We wanted to visit a football match and we were super lucky! Sporting Lisbon was going to visit Benfica; the city derby of Lisbon and the number 2 and 5 of the competition. Of course all 65.000 tickets were sold out already, but that didn’t stop us from going to the stadium anyway. Once we were at the stadium, somebody asked us secretly if we needed tickets. The whole transaction was a bit shady and illegal. It all looked a bit weird to us, because earlier that day people offered us hasj and cocaine on the street in daylight. Guess selling football tickets is a big crime here… We exchanged 80 euro for 2 tickets and looked for our entrance. We were still a bit nervous; if the tickets turned out to be fake, it would be a very expensive walk around the stadium… Luckily we got in without any problems and the atmosphere was amazing! People were singing, waving their scarfs around and of course whistling at the supporters of the other team. We have never heard people cheer so loudly for a bird, which flew several rounds around the stadium before landing on the field; it was the mascot of Benfica. Unfortunately the 0-1 came very fast, then we 0-2 and in the end Benfica lost 0-3. Too bad ‘our’ team lost, but the whole experience was just great!

We also had a lot of time in Lisbon to do the typical tourist things. We visited Castelo de Sao Jorge, what mostly gave us a good view of the city. Lisbon is a city to just walk around in, with narrow streets, tiled houses and cute balconies where the laundry is always drying, even when it rains.
In Belem, just outside Lisbon, you find the tower of Belem. It was so touristy and the line was so long, that we decided not to go inside. I visited the monastery of Jeronimos, which was definitely not worth the 10 euro entrance fee. After that I tried the pasteis de nata, a special pastry from Portugal. Even the bakery was full of tourists, so I went back to the city centre as soon as possible, a bit disappointed by Belem. Bert always gets bored of walking around cities a bit faster than me, so I went into the city alone for another day. I visited the old neighbourhood Alfama and I took tram 28, possibly the most popular thing to do in Lisbon, but definitely worth it!

We also visited Sintra. This is a village with several gigantic houses and castles and that’s why it is UNESCO world heritage. We decided to go to Quinta da Regaleira and Palacio da Pena. Quinta da Regaleira is famous for its garden and that was very special indeed. A lot of little corners, dark caves, the church, the house, all very special. We took a bus up the steep hill to Palacio da Pena. I was very impressed by this palace, probably the most interesting palace I have ever seen! Because it is a modern palace (build in the 19th century), the inside was still authentic. The garden that surrounds it is gigantic, we only saw a small part of it. It gives you a great view over Sintra and surroundings.

Another thing we couldn’t miss in Portugal was of course the port wine! While looking for a laundromat on a Monday, we passed a little alcohol shop. We wanted to buy a bottle of ‘green wine’ (another Portuguese specialty) so we went inside. An enthusiastic Portuguese woman who obviously knew everything about wine helped us out. She wanted us to taste the real port wine, because what the tourists drink is only good for your grandma or your beef, according to the Portuguese woman. We started with a ‘late bottled vintage’, a bit more quality than the average supermarket port wine; bottles cost around 15 euro each. After that we tasted a 10 year old wine and in the end a real vintage. They don’t have those to taste normally, but we were lucky. The bottle was open anyway and then you have to drink it within 2 days. A little bit tipsy already, we also got to try ginja, the local cherry liquor. We decided to take a bottle of late bottled vintage for our tapas menu of that evening.

Another activity that has been on our list for some time was an Escape room. This is a sort of game in which you get locked into a room and you get 1 hour to escape by solving puzzles and riddles. We chose a room with spy theme and once we entered we saw a bomb on the wall with a clock ticking down from 60 to 0 minutes. We started a bit chaotic, but after solving the first few puzzles, it went better. We solved everything and with around 5 seconds on the clock we only had to enter the last code. And then… Bronwyn told Bert the wrong number and the clock ticked down to zero. 2 seconds late, we ran out of the room… Only 10% of the people manage to get out in time, so we are still proud of ourselves and we will definitely go for another escape room the next weeks/months!

After all these days in Lisbon, we were ready for leaving. Unfortunately our captain was missing, so we still had some days to fill. We spend one day on finding the leak in the boat, which was only half a success. A second day was spent on making our drinking water taste ok again. It has a nasty ground taste, but by cleaning all the tanks and hoses we hope to have solved this now.

After all of this we were really ready for leaving, but the luck was not on our side; we had to wait for better weather and that would take another 2 days. That’s when we decided to leave Lisbon and we took the train to Coimbra. Originally we wanted to go to Porto, but that was a bit far and I knew Coimbra because it is a famous university city. We found a nice hostel and sleeping in a ‘real’ bed that doesn’t move felt like luxury! We ate at ‘Maria’, where the sangria was more memorable than the food and we visited almost all churches in Coimbra (which Bert found slightly annoying). We also visited the amazing university of Coimbra, our 3rd world heritage in Portugal. Highlight of this visit was the library, where we unfortunately were not allowed to take pictures. In the evening we went out for dinner in a restaurant that is recommended by everyone. It only has 5 tables, but we were just in time and got the last table. We shared it with 2 Italian business men who couldn’t believe we travel by boat. It was a really nice evening which ended with ‘grappa’.

After arriving in Lisbon again, we could finally leave! Bronwyn, Bert and me want to go to Morocco to visit Marrakech. Andre is not a big fan of Africa, so we’ll see where we end up!

2 thoughts on “Lisboa!

 1. Die mascotte van Benfica is vrij origineel.
  En dat in een stadion gevuld met tienduizenden supporters, chapeau voor die vogel.

  Die studentendoopfoto (beetje letterlijk ‘dopen’ precies) bracht ook een glimlach op m’n gezicht 🙂

  Belemtoren ziet er zeer mooi uit.
  Dat Palacio da Pena lijkt me iets te Disney-achtig.

  Hopelijk geraken jullie zonder problemen in Marrakesh (en weer weg 🙂

  Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *