Terug naar Bali en duiken rond Nusa Lembongan / Back to Bali and diving at Nusa Lembongan

–Scroll down for English—

Na een kort nachtje in het reeds bekende Kuta nam ik al snel een ‘taxi-motorbike’ naar Sanur waar Paulien en ik in december onze eerste dagen in Bali doorbrachten. Van hieruit bezocht ik het thaise consulaat in Denpasar om een 60-dagen visa aan te vragen. Je kan dus al raden wat mijn volgende bestemming zal zijn maar toen wist ik niet dat ik eerst nog een ander uitstapje zou maken tussendoor.

Ik moest enkele dagen in Sanur doorbrengen en dat bracht me al snel terug naar enkele plekjes waar ik met Paulien geweest was. Tja, noem het een nostalgische bui. De eerste dagen was het toch even aanpassen aan het alleen zijn, alleen (met een boekje in de hand) uit eten gaan, alleen de toerist uithangen enzovoort.

Toen ik enkele dagen later mijn visa voor Thailand op zak had nam ik de boot naar een eilandje ten oosten van Bali. Eens aangekomen op Nusa Lembongan stapte ik meteen een duikschool binnen en de volgende dag had ik al een dagje duiken op het programma staan. Nusa Lembongan is op gebied van duiken bekend voor een aantal dingen. Eerst en vooral voor de Mola Mola, een bijzonder vreemde vis die op grote diepte leeft en tijdens de maanden juli en augustus naar ondieper water komt voor een schoonheidsbehandeling en alle parasieten van zich laat vreten door vissen die rond de koraalriffen leven. Aangezien het eind mei was had ik geen ambitie om ze te zien. Wat wel een hoofdreden was om hier te komen duiken was om de mantas (Manta Alfredi) rond Manta Point te kunnen zien. Een chaotische duik dichtbij de klippen van Nusa Penida en tal van andere boten en duikers. Een wonderbaarlijke duik waar ik voor het eerst een tiental mantas van dichtbij kon bewonderen maar jammer genoeg deden ongeveer 40-50 andere duikers dat op hetzelfde moment om nog maar te zwijgen van de snorkelaars aan het wateroppervlak. Gelukkig had ik op de tweede duik de boot, duikgids en duiksite helemaal voor mij alleen en daar was ik heel blij om. Mijn duikgids van die dag was Julio, een spaans technisch duiker met jaren ervaring waarvan ik heel veel kon leren. De zichtbaarheid onder water was op elke duik fantastisch (behalve Manta point), prachtige hellende riffen met tal van zachte en harde koralen en grote en kleine beestjes die ik nog niet eerder had gezien. Een nieuwe ervaring was ook het duiken met verschillende stromingen (zowel neerwaartse als opwaartse) en zogenaamde drift-duiken waar je met de stroming meedrijft en over het koraalrif heen vliegt. Ook het kunnen zien van warme en koude stromingen onder water was een fenomeen waar ik nog nooit had bij stilgestaan.

Een absoluut hoogtepunt was op de laatste dag toen we met een beperkte groep naar het oosten van Nusa Penida gingen. Hier liggen enkele duiksites die zelden tot nooit bezocht worden omwille van de verre afstand tot Nusa Lembongan. Aan het einde van de eerste duik werd ik ontzettend verrast door 2 Bryde’s vinvissen (ironisch genoeg genoemd naar de noor Johan Bryde die de eerste walvis-stations opzette in Zuid-Afrika) die op 25 meter van de boot hun gigantisch lange zwarte rug aan het wateroppervlak lieten drijven. Ik lag nog steeds in het water en begon als een gek in hun richting te zwemmen in de onverwachte hoop een blik van deze reuzen te kunnen opvangen onder water. Jammer genoeg kon ik niet snel genoeg zwemmen met gewichten en duikuitrusting aan en werd opgepikt door onze boot. We gingen achter de walvissen aan en zagen ze meermaals bovendrijven om naar adem te happen en uiteindelijk verdwenen ze in de open oceaan. Tijdens de tweede duik zag ik in de verte nog een adelaarsrog maar deze valt in het niets met de walvissen. Een prachtige afsluiter van 8 duiken op Nusa Lembongan.

Voor ik naar Bali kwam had ik een aantal opties in gedachten waar ik heen wilde om te gaan duiken. Het Komodo nationaal park (bekend voor zijn grote varanen) was een van die opties en is bekend voor de krachtige stromingen (dus moeilijke duikcondities), mantas en een overvloed aan nog veel meer vissen van heel groot (haaien van 2 meter lang zijn geen uitzondering) tot heel klein (visjes, krabben, garnalen en naaktslakkten van nauwelijks enkele centimeters groot). Met kerstmis hadden we in Borneo een fantastische duikervaring rond Mabul en Sipadan met Scuba Junkie en deze hadden nu ook een duikresort op komodo geopend en hadden hele goede aanbiedingen. Na nog eens goed naar de vluchten gekeken te hebben (die heel betaalbaar waren en toevallig vanuit Bali vertrokken) en enkele mensen ontmoet te hebben op Lembongan die alleen maar in de overtreffende trap over Komodo konden praten werd ik snel overtuigd. Ik nam meteen de beslissing om enkele dagen later naar Komodo te vliegen en daar te gaan duiken met Scuba Junkie. Ik zou er 6 nachten blijven en had er op 5 dagen tijd 15 duiken op het programma staan. Een impulsieve beslissing die een hele goede bleek te zijn…

DSCN6218 (Kopie)

Bajra Sandhi monument

DSCN6232 (Kopie)

Uitzicht over Denpasar / View over Denpasar

DSCN6233 (Kopie)

Een populaire plaats voor het nemen van trouwfoto’s blijkbaar, in en rond het monument liepen wel 6 koppels die net in het huwelijksbootje gestap waren. /

Apparantly, the monument is a popular place for taking your wedding pictures. In and around the monument there were at least 6 newly married couples.

DSCN6215 (Kopie)

Satay ayam, kipspisjes met pindasaus en kroepoek, heerlijk! / Great Indonesian food and an ice-cold Bintang

DSCN6409 (Kopie)

‘devils tears’, Nusa Lembongan

DSCN6403 (Kopie)

Wally geniet van het uitzicht over Nusa Lembongan. / Wally enjoying the view over Nusa Lembongan

DSCN6397 (Kopie)

Geen vis, maar wel minstens even leuk, mijn gecko kamergenoot / My little gecko friend

DSCN6485 (Kopie)

Gezond, het ziet er mooit uit en het was megalekker! / Healthy, beautiful and amazingly good!

DSCN6453 (Kopie)

Wie herkent deze berg? / Who recognises this mountain?

DSCN6462 (Kopie)

Tip: Paulien en ik hebben hem beklommen. / Tip: Paulien and I climbed it last time.

DSCN6465 (Kopie)

Niet slecht, zoeen zonsondergang / Sunsets are never wrong

DSCN6461 (Kopie)

DSCN6287 (Kopie)

Blub blub! Helemaal klaar om weer te duiken! / Happy to go diving again

DSCN6381 (Kopie)

DSCN6390 (Kopie)

DSCN6393 (2) (Kopie)

Ik quote wikipedia : Plectorhinchus vittatus is een straalvinnige vissensoort uit de familie van grombaarzen /

Oriental sweetlips

DSCN6477 (2) (Kopie)

Geen idee hoe hij noemt, maar ik vind hem wel mooi / No idea what it’s called, but I think it is a nice fish 🙂

DSCN6380 (Kopie)

Jongens, wat een gekke nederlandse namen… 2 maskerwimpelvissen en een blauwvintrekkervis /

Moorish idol and a titan triggerfish

 DSCN6377 (Kopie)

Murene aka Moray eel

DSCN6371 (Kopie)

Zoek de schorpioenvis / Do you see the scorpionfish?

    DSCN6387 (2) (Kopie)

Naaktslakken lekker aan het buurten / Nudi-love!

DSCN6386 (2) (Kopie)

Naaktslak en mini-naaktslak / Nudibranch and mini-nudibranch

DSCN6382 (Kopie)

Julio, technisch duiker en fantastisch duikgids / Julio, tech diver and amazing dive guide

DSCN6474 (2) (Kopie)

Een mooie nieuwe naaktslak / A new nudi!

   DSCN6294 (Kopie)

Onbekende vis met vreemde eenhoorn / Strange fish with a weird horn on its face

DSCN6291 (Kopie)

Langvinvleermuisvis met remora of zuigbaars! of gemakkelijker Longfin batfish with a suckerfish

DSCN6258 (Kopie)

DSCN6280 (2) (Kopie)

Orang-utan krabje / Urang-utan crab

DSCN6277 (Kopie)

Een steeds vaker voorkomende kwallensoort, de vullus plasticus /

Unfortunately plastic is being found more often on dive sites

DSCN6262 (Kopie)

Schorpioenvis / Scorpion fish

DSCN6311 (Kopie)

Een klein orgie van blauwgevlekte pijlstaartroggen / a group of blue-spotted stingrays

DSCN6367 (Kopie)

Op weg naar Manta Point / On our way to Manta Point

DSCN6317 (Kopie)

Gezellig met z’n allen / I was not alone…

DSCN6343 (Kopie)

Manta Alfredi aka reef manta ray

DSCN6348 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-25-17h29m45s191 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-25-17h26m18s180 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-25-17h25m14s39 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-25-17h25m00s166 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-25-17h25m42s68 (Kopie)

–English version—

After a short night in the metropolitan looking Kuta I took a ‘taxi-motorbike’ to Sanur, the place where Paulien and I spend our first days in Bali last time. From there I visited the consulate of Thailand to apply for a 60-day multiple-entry visa so you might guess already where I will go next. However at that time I did not know I would first make another trip in between. I had to wait a couple of days in Sanur for the visa and in a nostalgic mood I went to some places Paulien and I went before. The first days of traveling alone were a bit strange. I had to get used to being alone all the time, go out for dinner by yourself, be a tourist by yourself and so on.

Once I had my visa I took the boat to Nusa Lembongan, a small nearby island east of Bali. I had been in contact with a dive school here and after I visited them I right away had 2 dives planned for the day after. Nusa Lembongan is known for a couple of things regarding diving. First of all is the ocean sunfish aka the Mola Mola. This very weird looking fish lives at great depth and during the months of July and August it comes to shallower waters to have all of its parasites removed by the reef fish. I was not in the right season so I did not have the hope to see a Mola Mola. I came however for the second main highlight of diving around Lembongan, namely the mantas (manta Alfredi) around Manta Point. It was quite a chaotic dive close to the cliffs of Nusa Penida with lots of other boats and divers. I did see around 10-15 mantas and they came quite close so it was a wonderful experience but unfortunately I had to share it with 40-50 other divers not even to mention the snorkelers on the surface. On my second dive on the other hand I had the whole boat and dive site to myself which was wonderful. My dive master for the day was Julio, a Spanish technical diver with lots of experience of whom I could learn a lot. Further diving conditions have been very good. The visibility was good up to 25 meters (except for manta point), the reefs were beautiful despite signs of coral bleaching and lots of amazing creatures I had not seen before. A new experience for me was diving with up- and downstream currents as well as visually seeing and feeling thermoclines where the water temperatures would drop from 27 to 22 degrees Celsius. There are also good drift dives around the island where you can follow the current and just drift over the reef. Drift dives are a beautiful and relaxing way to enjoy a dive.

An absolute highlight of my 4 days of diving was on the last day when we headed with an experienced-only group of divers to the east side of Nusa Penida. There are a couple of dive sites on this side of the island which are rarely visited due to the long distance to Nusa Lembongan. At the end of the first dived I got surprised by two Bryde’s whales who surfaced about 25 metres from the boat. Because I was still in the water I started swimming towards the whales in the hope of seeing these magnificent animals from up close and under water. Unfortunately the scuba gear and weights slowed me down too much and the boat picked me up. We followed the whales and saw them surface 2-3 times more to catch a breath and disappeared in the blue soon after. During the second dive I saw an eagle ray passing by in the distance but it was nothing compared to the whales. A great end to 8 dives around Nusa Lembongan.

Before I came to Bali I was considering several options where I wanted to go diving. One of them was the Komodo national park, 2 hours flying east of Bali. The park is mainly known for the komodo dragons but is also known for world class diving and difficult diving conditions with powerful and changing currents. There are mantas in the park as well as sharks, big schools of all sorts of pelagic fish and a lot of dive site have some amazing macro life as well. For Christmas we dived around Mabul in Borneo with Scuba Junkie and they recently opened a resort right at the edge of the Komodo national park. After checking flights and their availability and after meeting some people who just came from Komodo and could not speak of anything better I quickly enough made the impulsive decision of flying to Komodo for a week to go diving with Scuba Junkie. I would stay for 6 nights and had 16 dives ahead of me. And it turned out that this was a very very good decision…

 

6 thoughts on “Terug naar Bali en duiken rond Nusa Lembongan / Back to Bali and diving at Nusa Lembongan

  1. Wauw! je hebt al prachtige dingen gezien daar in die onderwater wereld! Duiken is je nieuwe passie geworden zo te zien!!

  2. Die manta’s blijven er prachtig uitzien.
    Met een beetje geluk in augustus in je voetstappen te Bali.

    Hou je goed & zie dat je zeker wat foto’s van de Komodo varanen post!

    • Verwacht je maar aan veel veel meer mantas als de blog over Komodo er op komt! Maar dat zal nog even duren, heeel veel fotos.

      En foto’s van de varanen; check!

    • Mja, voor het eerst in mijn leven heb ik een hobby te pakken waar ik momenteel eindeloos enthousiast over ben. Geen ambities, we zien wel wat we doen en hoever we geraken 🙂

      Ik heb geen foto’s van vinvissen maar de dive centre heeft een klein artikel geschreven over de uitstap naar Nusa Penida met o.a. een foto van de vinvissen. http://bhdaposts.tumblr.com/post/145080760082/explore-east-penida
      Echt mega-mega balen dat ik ze niet onder water heb kunnen zien. Ik was bij de boot, was meteen beginnen zwemmen maar had eerst scuba en gewichten moeten uitdoen, dan was ik zeker snel genoeg geweest.

  3. Ik weet het! Ik weet het! Het antwoord: GUNUNG AGUNG!!! Yes… die is in de pocket! Wat is mijn prijs?

    Leuk om weer wat foto’s van Bali te zien… het is nu precies een jaar geleden dat Jef en ik gingen en daar sta ik af en toe nog even jaloers bij stil… Nusa Lembongan hebben we ook bezocht, maar wij zijn er wezen fietsen en scooteren ipv duiken 🙂 Oh, wacht, wij waren 2 van die irritante snorkelaars die de duikers in de weg zaten… maar wij hebben geen manta’s gezien helaas!

    Ik leer een hoop over de onderwaterwereld met die blogs van jou! Blijf maar lekker veel mooie foto’s maken en ik kijk uit naar de Komodo varanen! Veel plezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *