Vissen kijken en muizen vangen (of andersom?) / Watch fish and catch mice (or the other way around?)

—Scroll down for English—

Op 2 uurtjes rijden van Coral Bay ligt Exmouth, een plek waar we ook al lang naar uitkeken! Tijdens dit, voor ons korte, ritje was er genoeg entertainment in de vorm van emoes die hier overal vrij rond lopen. Tel hierbij nog wat koeien, schapen en kangoeroes in verschillende staten van ontbinding bij op en de tijd vloog om.

Exmouth was een verademing, ze hebben er namelijk een goed georganiseerde toeristeninfo met een half uur gratis internet, gratis drinkwater (ook niet vanzelfsprekend hier) en een heuse ‘supermarkt’. Elke keer als we in een echte supermarkt komen zijn we als kleuters in een snoepwinkel. Vers fruit en salade zijn favoriet! We hebben in een klein dorpje al eens druiven voor 14 euro per kilo zien liggen, dus als we weer appels voor rond de 2 euro per kilo kunnen krijgen is het een klein feestje!

Qua kamperen is Exmouth echter als alle andere dorpen; dure campings en geen gratis alternatief. Het nabijgelegen Cape Range nationaal park bracht echter uitkomst. Voor 7 euro per persoon krijg je een stukje zand op 20 meter van het strand en een wc. Veel meer is er niet, maar dat hebben we ook niet nodig. En zowel de zonsondergang als de sterrenhemel deden het gebrek aan een douche, stromend water en electriciteit vergeten.

3 keer is scheepsrecht en nadat het duiken in Geraldton en Shark Bay in het water was gevallen, hadden we ruim van tevoren naar Dive Ningaloo gebeld om te reserveren. Zaterdagochtend werden we vroeg verwacht voor een overnachtingstrip. We zouden 2 duiken maken op zaterdag, overnachten op een onbewoond eiland en dan zondag nog 2 keer gaan duiken. Het klonk als een droomtrip en we waren daarom erg blij dat er nog een stel geboekt had, zodat de trip in ieder geval door zou gaan. De Ierse Al en Australische Beck waren de andere duikers en allebei professionals. Samen met schipper Dave, duikinstructrice Kirsten en Tom (een Fransman die mee kwam helpen) waren we 7 aan boord van een lekker grote boot met veel ruimte om te relaxen en van de zon te genieten. Tijdens het tochtje van de steiger naar het rif konden we elkaar alvast leren kennen en gelukkig hadden we genoeg gespreksstof en leuke mensen aan boord. Het feit dat wij de minst ervaren duikers waren was ook niet slecht, daardoor hoefden we geen rekening te houden met anderen die minder ervaren waren.

De 2 duiken die gepland stonden waren allebei bij de Muiron eilanden, waar we ook zouden overnachten. Het zijn hier vooral de koralen die enorm indrukwekkend zijn. Enorm grote en verschillende zachte koralen zover als we konden kijken. Geen slechte plek voor een eerste duik en we zagen uiteraard ook wat leuke visjes en een haai. De haaien hier zijn vrij klein, tot zo’n 2 meter en eigenlijk helemaal ongevaarlijk. Tussen 2 duiken in moet je minstens een uur op zeeniveau blijven en dus was het tijd om te relaxen aan boord. Maar we hadden onze wetsuit nog niet uit of schipper Dave zag een groep dolfijnen. We besloten in het water te springen en de dolfijnen leken daar geen probleem mee te hebben. Lange tijd bleef een groepje van zo’n 10 dolfijnen bij ons. Soms moesten we flink zwemmen om ze bij te kunnen houden, maar regelmatig kwamen ze op een paar meter van ons boven om lucht te halen. De groep dolfijnen werd vergezeld door een stuk of 4 haaien die op de bodem rond ons bleven cirkelen. Wat een geluk dat we dit er als bonus bijkregen! Na de lunch was het tijd voor de 2e duik op een plek met bijzondere ‘swim-throughs’. Er waren hier 3 grotten waar je doorheen kunt zwemmen. Veel van deze grotten zitten vol met kleine visjes waardoor je de persoon voor je niet meer kunt zien. Superleuk!

’s Avonds was er een welverdiende barbecue op het dek voordat we onze tentjes op het strand gingen opzetten. We hadden elk onze eigen ‘doodskist’ voor de nacht en het was fantastisch om de nacht door te brengen op een onbewoond eiland! Ik was gelukkig al vroeg wakker en van in mijn slaapzak zag ik de zon opkomen.

De ochtendduik was er nog 1 bij de eilanden en weer werden we getrakteerd op prachtige koralen en een aantal mooie vissen. Interessant was de ééncellige alg die we zagen. Een soort glanzende knikker van een paar cm doorsnee, met als bijnaam ‘bubbel alg’ of ‘zeilers oogbal’. Dit zijn 1 van de grootste ééncellige organismen ter wereld. Helaas hebben we er geen foto van, dus jullie zullen zelf moeten gaan duiken (of googlen) om dit natuurschoon te kunnen zien. De laatste duik was er 1 die Kirsten ‘weird and wonderful’ noemde, omdat er altijd wel iets bijzonders te zien is. En we werden niet teleurgesteld! Felgekleurde naaktslakken, verschillende roggen, een meerval, een tandbaars van ruim een meter en als klap op de vuurpijl een hamerhaai! Een hamerhaai van 3 meter! Ongelofelijk en een fantastische afsluiter van de beste duiken tot nu toe!

Na afscheid te hebben genomen van onze mede-duikers was het tijd om terug te gaan naar onze camping. Voor de komende dagen stond een walvishaai-tour (daarover meer in een andere blog) en snorkelen op het programma. Snorkelen is alleen redelijk saai als je net een hamerhaai gezien hebt, dus genoten we vooral van de prachtige stranden en het niks doen. Nu is niks doen niet echt mijn specialiteit en dus boekten we nog een dag duiken met Dave en Kirsten. Een paar dagen later werden we weer verwacht en hoewel Bert hoopte op een fantastische duik was ik vooral bang dat we hier nooit meer weg zouden willen als de duik inderdaad fantastisch zou zijn…

De boot was dit keer een stuk voller met 9 duikers, waarvan wij dit keer de meest ervaren duikers waren. Onze ‘gids’ was Jody en we doken samen met een Vlaams stel en een Frans stel. Het was niet zo heel mooi weer en er stond veel wind, wat het duiken er niet makkelijker op maakte. De eerste duik was niet indrukwekkend en behalve de standaard vissen zagen we niet veel bijzonders. De 2e duik was gelukkig al iets beter, maar door de enorme golven en stroming was het een korte duik. We werden achtervolgd door grote groupers, waarvan de grootste zeker 1,5 meter was! Deze duiken waren niks vergeleken met wat we een paar dagen eerder gezien hadden en misschien was dat maar goed ook. We konden het hoofdstuk Exmouth daardoor afsluiten en gevuld met drinkwater en benzine, maar met een lege portemonnee was het tijd om het strand achter ons te laten en het binnenland te gaan verkennen.

En de verklaring van de blogtitel? Dat is er 1 in de categorie ‘verhalen die de blog niet haalden’, maar vraag ons er over een paar maanden maar naar. Tegen die tijd kunnen we er vast om lachen 😉

DSCN5595 (Kopie)

Mooi strand in het national park / Nice beach in the national park

DSCN5597 (Kopie)

Op de boot / On board the boat

vlcsnap-2016-05-03-06h33m51s151 (Kopie)

Rog / Ray

vlcsnap-2016-05-03-06h32m00s55 (Kopie)

Koraal met visjes / Coral with fish

vlcsnap-2016-05-03-06h27m10s236 (Kopie)

Heel veel visjes/ Lots of fish

vlcsnap-2016-05-03-06h25m29s252 (Kopie)

Dolfijnen / Dolphins

vlcsnap-2016-05-03-06h24m03s157 (Kopie)

2 dolfijnen en een haai / 2 dolphins and a shark

vlcsnap-2016-05-03-06h22m59s27 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-03-06h21m36s224 (Kopie)

Haai / Shark

vlcsnap-2016-05-03-06h18m36s212 (Kopie)

vlcsnap-2016-05-03-06h15m41s1 (Kopie)

Prachtige koralen / Beautiful corals

DSCN6061 (Kopie)

Klein naaktslakje / Little nudibranch

DSCN6059 (Kopie)

Platworm / Flatworm

DSCN6028 (Kopie)

Tandbaars-selfie / Grouper-selfie

DSCN6016 (Kopie)

Hele grote tandbaars / Really big grouper

DSCN6013 (Kopie)

Doopvontschelp / Giant clam

DSCN5999 (Kopie)

Zoek de rog! / Find the ray!

DSCN6005 (Kopie)

Picasso trekkervis / Picasso triggerfish

DSCN5986 (Kopie)

Papegaaivis / Parrotfish

DSCN5708 (Kopie)

Rog / Ray

DSCN5701 (Kopie)

Koraalduivel / Lionfish

DSCN5700 (Kopie)

Rog en een meerval / Ray and catfish

DSCN5690 (Kopie)

Vioolrog / Shovelnose ray

DSCN5685 (Kopie)

Trompetvissen / Trumpetfish

DSCN5683 (Kopie)

Naaktslak / Nudibranch

DSCN5675 (Kopie)

DSCN5663 (Kopie)

Barbecue

DSCN5667 (Kopie)

Onze ‘doodskisten’ / Our ‘coffins’

DSCN5666 (Kopie)

Zonsopkomst / Sunrise

DSCN5670 (Kopie)

Schipbreukeling Bert wordt toch weer opgehaald in de ochtend / Shipwrecked Bert is waiting for a pick-up

DSCN5654 (Kopie)

Koraal / Coral

DSCN5653 (Kopie)

DSCN5629 (Kopie)

DSCN5606 (Kopie)

DSCN6010 (Kopie)

Turquoise Bay, 1 van de mooiste stranden ter wereld / Turquoise Bay, 1 of the most beautiful beaches in the world

DSCN6012 (Kopie)

—English version—

Just 2 hours drive from Coral Bay is Exmouth, a place we had been looking forward to! During this, for us short, drive, we had enough entertainment like emus who run around freely everywhere. Add some cows, sheep and kangaroos, both dead and alive, and time flew.

It was a joy arriving in Exmouth, as they have a well organized tourist info with a half hour free internet, free drinking water (not that obvious here) and a real ‘supermarket’. Every time we get to a bigger supermarket we are like children in a candy store. Fresh fruit and salad are our favorites! Once we found grapes for 14 euro per kilo in a small town, se whenever we find apples for 2 euro per kilo, it’s a little party!

Regarding camping, Exmouth is the same as all other villages; expensive caravan parks and no free alternatives. Luckily, the Cape Range national parks was a better alternative. For only 7 euro per person you get a little piece of sand around 20 meters from the beach and a toilet. There’s not a lot more than that, but we don’t need more either. And both the sunsets and the starry sky made up for the lack of a shower, running water and electricity.

Three times lucky and after diving in Geraldton and Shark Bay had turned out to be impossible, we had booked our dive trip with Dive Ningaloo some time in advance. We were expected early on Saturday morning for an overnight trip. We would dive twice on Saturday, sleep on an uninhabited island and then dive twice again on Sunday. It sounded like a dream trip, so we were happy another couple had booked as well, so we reached the required amount of 4 persons for this trip. The Irish Al and Australian Beck were the other couple and both professional divers. Together with skipper Dave, dive instructor Kirsten and Tom (a French guy helping out), we were 7 people on board the big boat with lots of space to relax and enjoy the sun. During the trip from the jetty to the reef we had time to get to know each other and the others turned out to be friendly and we had lots to talk about. The fact that we were the least experienced divers on board was not bad, that meant we didn’t have to think about others who were less experienced. The 2 first dives were both at the Muiron Islands, where we would also stay overnight. The most impressive about these dive sites are the corals. Huge and very different soft corals as far as we could look. Not a bad spot for a first dive and of course we also saw some nice fishes and a shark. The reef sharks here are quite small, around 2 meters, and quite harmless. In between dives, you have to stay at sea level for at least an hour, so it was time to relax on board. But we hadn’t even gotten out of our wetsuits yet when skipper Dave spotted a group of dolphins. We decided to jump in the water and the dolphins didn’t seem to be bothered. For a long time, a group of 10 dolphins stayed with us. Sometimes we had to swim fast to keep up with them, but several times they came to the surface for air just a few meters from us. They were accompanied by 4 sharks who kept cirkeling us on the bottom. So much luck that we got this dolphin swim as a bonus!

After lunch it was time for the second dive in a special spot with swim-throughs. There were 3 small caves where we could swim through. The caves were full of little fish and it was hard to see the person in front dus to all the fish. Fun!

In the evening we enjoyed a well-deserved barbecue on deck, before we put up our tents on the beach. We each had our own ‘coffin’ for the night and it was a fantastic experience to spend the night on an uninhabited island! Luckily I woke up early, just in time to see the sun rise!

The morning dive was again at the islands and again we saw amazing corals and beautiful fishes. The most interesting was the single-celled algae we saw. Some kind of glossy marble of a few cm diameter, with the nicknames ‘bubble algae’ and ‘sailors eyeball’. This is one of the biggest single-celled organisms in the world. Unfortunately we don’t have a picture, so you’ll have to go diving (or googling) yourself to see it. The last dive was on that Kirsten called ‘weird and wonderful’, because that’s what this dive site is known for. And we were not disappointed! Colorful nudbranches, lots of rays, a catfish, a grouper of more than a meter and to finish off a hammerhead shark! A hammerhead of around 3 meters! Unbelievable and a fantastic ending of this epic dive trip!

After saying goodbye to our fellow divers, it was time to return to our campsite. For the upcoming days we had a whaleshark tour (more about this in another blog) and snorkeling planned. But when you have just seen a hammerhead, snorkeling is a bit boring, so we mainly just enjoyed the nice beaches and doing nothing. Doing nothing is not really something I’m good at, so we decided to book another dive with Kirsten and Dave. A few days ater we joined them again and whle Bert was hoping for an amazing dive, I was just worried we would never be able to leave this place if every dive was as good as the first 4….

The boat was a lot more crowded this time with 9 divers, of which we were the most experienced. Our ‘guide’ was Jody and we would be diving together with a Belgian couple and a French couple. The weather was not too good and it was very windy, which made the diving much more challenging. The first dive was not very impressive and besides the ‘normal’ fish, we didn’t see anything special. The second dive was better, but due to the huge waves and swell it was a short dive. We were followed by huge groupers of which the biggest was at least 1,5 meters. These dives were nothing compared to the ones a few days earlier and maybe that was for the better. We could close the book on Exmouth and full of drinking water, groceries and fuel, but with an empty wallet, it was time to leave the beach behind us and head inland.

 And the explanation of the blog title? It’s one of those ‘stories that didn’t make the blog’, but ask us about it in a few months or so. By then maybe we can laugh about it 😉

5 thoughts on “Vissen kijken en muizen vangen (of andersom?) / Watch fish and catch mice (or the other way around?)

  1. Die onderwatercamera is z’n gewicht in goud waard, zo’n mooie foto’s! Die tandbaarzen en wederom de roggen!

    • Beste, u heeft helemaal gelijk. De camera was een top-aankoop voor een billijke prijs (slechts 260 euro dacht ik) en gaat tot 18 meter volgens de fabrikant. De camera heeft al 22m diepte overleefd dus er zit zelfs nog marge op. Ook al moet ik zeggen dat het scherm toen wel heel sterk naar binnen gebogen stond en de camera bijna implodeerde denk ik door de druk 🙂

  2. Bert, wat een geweldige selfie met die tandbaars!! Enne, dit zijn de eerste niet-ranzige-naaktslakken die ik zie! 🙂

    • Als je er maar genoeg neemt, dan zit er wel een goeie tussen 😉 En wat is een tandbaars 😛 klinkt een beetje gek, ik verkies toch de engelse namen.
      Ik zal in de toekomst nog niet-ranzige-naaktslakken voor je zoeken tijdens het duiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *