From Hsipaw to Inle Lake

—Scroll down for English—

Ik had het geniale idee om, na een 2-daagse wandeling door de heuvels van Hsipaw, de dag erop een fiets te huren. Nu is fietsen al nooit mijn favoriete bezigheid geweest, maar er zou een warmwaterbron zijn en iets dat ‘Little Bagan’ heette. En Bagan vond ik fantastisch, dus zou Little Bagan vast ook heel leuk zijn.

Na gelijk al fout gefietst te zijn kwam ik bij Mrs. Popcorn. Deze Mrs. had een ontzettend fijne tuin en dus besloot ik na 10 minuten fietsen al een pauze te nemen en bestelde een sapje en een theeblaadjessalade. Na een uur fietste ik de hele 500 meter naar Little Bagan, dat eigenlijk niet meer was dan een paar tempels en zeker niet te vergelijken was met Bagan. Een beetje een tegenvaller dus. Ik was daar echter niet de enige toerist en ik knoopte een praatje aan met Øyvind, die uit Hamar bleek te komen. Normaal praat ik Engels, maar ik was in een goed humeur en had wel zin om wat Noors te praten. Øyvind was nog niet bij Mrs. Popcorn geweest en dus staakte ik mijn fietstour en belandde nog eens op het terras. Geen straf! Daarna fietsten we naar een paleis dat dicht was, maar er waren wel een paar kinderen die graag met ons wilden spelen. We leerden wat Myanmar spelletjes en renden tot we er bij neervielen. De tocht ging daarna verder naar een lokale noedelfabriek waar je alle zin in eten verliest. De foto’s zullen het verhaal van het noedel-maken wel vertellen…
Na deze barre fietstocht van zo’n 1,5 km was het tijd om naar Mr. Shake te gaan en zoals het echt goede Noren betaamt namen we een shotje rum in onze shake (want goedkope alcohol kunnen Noren nou eenmaal niet afslaan). Inmiddels staat de Norwegian special op de kaart bij Mr. Shake.

We sloten de dag af op Sunset Hill, waar je -heel verrassend- een goede zonsondergang kunt zien.

De volgende dag nam ik de trein naar Pyin Oo Lwin, dat het vakantiestadje was voor de Britten in Mandalay tijdens de koloniale tijd. De treinreis was verrassend comfortabel en we staken het indrukwekkende Goteik viaduct over en ik kreeg bezoek van een klein muisje. Tot zover de hoogtepunten van de treinreis. In Pyin Oo Lwin bezocht ik de botanische tuin waar ze ook vogels en heel veel dode vlinders hadden. Best wel ok.

Øyvind was me inmiddels achterna gereisd en we besloten wat te gaan eten. Na wat matige noedels en iets betere chocoladetaart eindigden we in een bar die alleen bier serveerde. Er was een soort modeshow gaande met meisjes die voor Myanmar begrippen nogal schaars gekleed waren. Per ‘ronde’ waren er 6 meisjes op het podium die heen en weer liepen en verder niks deden. De gasten konden een bloemenkrans kopen en om de nek van 1 van de meisjes hangen. Later hoorden we dat het een bordeel was… Ach ja, een leuke avond was het wel!

De dag erop bezochten we een waterval en leerde ik dat Øyvind de enige Europeaan is met een selfiestick. De selfiestick is na een hele korte hype nu toch echt not done in de hele wereld, behalve China. En Øyvind zijn universum blijkbaar… Ik moet toegeven dat het best wel handig was, al werden we wel gefotobombed door 2 Nederlandse meiden.

Bijna alle toeristen doen hier hetzelfde rondje (Yangon-Bagan-Mandalay-Hsipaw-Inle Lake) en dus is de kans groot dat je dezelfde mensen tegen komt. Øyvind had ook het plan om naar Inle Lake te gaan en dus namen we samen een nachtbus. Inle Lake is een groot meer en werd 1 van mijn favoriete plekken in Myanmar. Je kunt hier een bootje huren en daarmee het meer rond varen. De ‘kapitein’ neemt je dan mee naar allerlei plekken en winkeltjes, waar je gelukkig niet echt gedwongen wordt om iets te kopen. Op de eerste dag deden we de ‘standaard’ route waarbij we een goud- en zilversmid, een sigarettenfabriek en een weverij bezochten. Vooral de sigarettenfabriek was interessant, omdat er vrouwen zitten die alle sigaretten met de hand rollen. Daarnaast maken ze ook verschillende smaakjes. Ik had in mijn hele leven nog nooit een sigaret gerookt (echt waar!), maar hier hadden ze bananensigaretten en dus moest ik er aan geloven. Het was niet heel slecht, maar na 3 trekjes was het wel genoeg… Verder kochten we niks, maar het was wel leuk om op het meer rond te kijken. We bezochten ook nog een kattenklooster waar je blijkbaar springende katten kunt zien, maar we zagen vooral heel veel kleine kittens.

Ook bij Inle Lake besloten we te gaan fietsen (redelijk tegen mijn zin in) en bezochten we een tempel in een grot. Hoogtepunt van het fietstochtje was de lokale ‘jager’ die we zagen; een jongen met een katapult. Hij schoot een klein rond kleiballetje op een boom, waarna er 2 stukken vogel naar beneden vielen. Die jongen had met zijn katapult een vogeltje ter grootte van een mus perfect onthoofd! Heel bijzonder en wat zal hij gesmuld hebben van zijn mus die avond! Wij bezochten die avond een poppenkast waar we de enige bezoekers waren! Een traditie die langzaam uitsterft, dus ik was blij dat ik de show nog heb kunnen zien.

Øyvind verliet mij om naar Yangon te gaan en ik ging nog een dagje met de boot op pad, dit keer met een Duits meisje dat ik had leren kennen in mijn hostel. De boot veranderde in een soort raft omdat we stroomopwaarts gingen. We bezochten Inthein waar 1054 stupa’s te vinden zijn. Heel mooi, alleen een beetje jammer van de regen die we op de terugweg hadden.

De Duitse Anja haalde mij over om over land naar Thailand te reizen in plaats van het vliegtuig dat ik eigenlijk in gedachten had en dus maakte ik mij op voor een hele lange busreis. Tot de volgende blog!

   IMG_5694 (Kopie)
De tuin van Mrs. Popcorn / Mrs. Popcorns garden

IMG_5695 (Kopie)
Little Bagan

IMG_5699 (Kopie)

IMG_5706 (Kopie)
De kinderen die met ons wilden spelen / The children who wanted to play with us

IMG_5714 (Kopie)
Om noedels te maken moet je eerst rijst in een deegbal veranderen. Die deegbal gaat dan in deze machine die vervolgens heel hard gaat trillen. Daarbij vliegen er stukjes op de grond, maar dat maakt niet uit. Die kun je er gewoon weer bij doen.
To make noodles you start with making rice into some kind of ball of dough. The ball goes in this machine that starts vibrating. Pieces will fly around and onto the floor, but that’s doesn’t matter. You can just put them back in again.

IMG_5713 (Kopie)

IMG_5708 (Kopie)
Daarna is het deeg een soort kleverige pasta die in een zeer hygiënische houten bak gaat.
The dough turns into some kind of paste and goes into these hygienic wooden bowls.

IMG_5709 (Kopie)
De bezwete meneer kneedt dit deeg even lekker door terwijl de kinderen SpongeBob kijken op de tv.
The sweaty man kneads the dough while the children watch SpongeBob on tv.

IMG_5712 (Kopie)
De geknede pasta wordt met een soort douchekop in kokend water gespoten.
The kneaded dough goes through some kind of shower head and into boiling water.

IMG_5710 (Kopie)
En dan zijn de noedels klaar. Eet smakelijk!
And then your noodles are done. Bon appetit!

IMG_5720 (Kopie)
Zonsondergang / Sunset

IMG_5721 (Kopie)

IMG_5726 (Kopie)
Snacks kopen in de trein. / Buying snacks on the train

IMG_5728 (Kopie)
Goteik viaduct

IMG_5730 (Kopie)

IMG_5738 (Kopie)
Botanische tuin / Botanical garden

IMG_5741 (Kopie)
IMG_5742 (Kopie)

IMG_5748 (Kopie)

Grappige eenden / Funny ducks

IMG_5750 (Kopie)

IMG_5755 (Kopie)

“Modeshow” / “Fashion show”

IMG_5756 (Kopie)
Waterval / Waterfall

13390947_10153563158986625_1671463064_n (Kopie)
Selfie; met dank aan de selfiestick voor de foto / Selfie; with big thanks to the selfiestick for the picture

13342130_10153563052881625_253418807_n (Kopie)
Gefotobombed (?) door 2 Nederlanders / Photobombed by 2 Dutch girls

IMG_5758 (Kopie)
Tempel in een grot / Temple in a cave

IMG_5759 (Kopie)

IMG_5761 (Kopie)

13400911_10153563158811625_147767361_n (Kopie)
Nog zo’n mooie selfie / Another amazing selfie

IMG_5767 (Kopie)
Poppenkast / Puppet show

IMG_5769 (Kopie)

IMG_5774 (Kopie)
De vissers op Inle Lake staan op 1 been! / The fisherman on Inle Lake stand on 1 leg!

IMG_5775 (Kopie)

IMG_5778 (Kopie)
Dorpje op palen / Village on stilts

IMG_5782 (Kopie)
Sigaretje roken / Smoking a sigarette

IMG_5784 (Kopie)
Sigaretje rollen / Rolling a cigarette

IMG_5786 (Kopie)
Weven / Weaving

IMG_5787 (Kopie)

IMG_5792 (Kopie)

IMG_5793 (Kopie)
Kitten

IMG_5804 (Kopie)

IMG_5809 (Kopie)

IMG_5816 (Kopie)
Vrouwen met lange nekken / Women with long necks

IMG_5822 (Kopie)
Inthein

IMG_5830 (Kopie)

IMG_5836 (Kopie)

IMG_5848 (Kopie)
—English version—

I had the amazing plan to, after a 2-day hike in the hills around Hsipaw, rent a bicycle the next day. Cycling has never been my favorite thing to do (I’m bad at being Dutch), but there was supposed to be a hot spring and something called ‘Little Bagan’. And since I loved Bagan, I assumed Little Bagan would be great too.

After starting off with taking the wrong road, I ended up at Mrs. Popcorn. This Mrs. had a really nice garden and so I decided to take my first break after 10 minutes of cycling and I ordered a juice and a tea leaf salad. After relaxing for an hour I biked the whole 500 metres to Little Bagan, which was not more than a few temples and definitely nothing compared to Bagan. A bit disappointing. But I was not the only tourist there and I started talking to Øyvind, who turned out to be from Hamar, which is the best city in Norway (after Molde and Oslo of course). Normally I speak English with the Norwegians I meet, but I was in a good mood and willing to practise my Norwegian a bit. Øyvind hadn’t been to Mrs. Popcorn yet, so I decided to show him the way and that’s how I ended up relaxing in the garden again. Not bad! Afterwards we cycled to a palace that was closed, but there were some children who wanted to play with us. We learned some Myanmar games and ran until we were too tired for more games. Our trip continued to a local noodle factory where we lost all appetite. The pictures will tell the story of noodle-making, but only watch them if you are not having noodles for dinner today…
After the tiring 1,5 km bike ride it was time to go to Mr. Shake and like real Norwegians, we ordered a shot of rum in our shake (because Norwegians always say yes to cheap alcohol). We put the Norwegian special on the menu at Mr. Shake, try it if you ever visit! We ended the day on Sunset Hill, where you -surprise!- can see a good sunset. Afterwards we introduced the Norwegian special to some Chileans who also liked it!

The next day I took the train to Pyin Oo Lwin, which was the holiday village for Brits in Mandalay in colonial times. The train ride was surprisingly comfortable and we crossed the impressive Goteik viaduct and I had a little mouse visiting me. Those were the highlights of the train trip! In Pyin Oo Lwin I visited the botanical gardens where they also had birds and a lot of dead butterflies. Quite nice.

Øyvind had followed me to Pyin Oo Lwin a day later and we decided to go for dinner. After some not so good noodles and a bit better chocolate cake we ended up in a bar that only served beer. There was some sort of fashion show going on with girls who -for Myanmar standards- had very little clothes on. Every round there were 6 girls on the stage and all they did was walk back and forth. The guests could buy flowers and put them around the neck of the girls. Later we heard it’s a brothel… Well, it was a fun evening anyway!
The day after we visited a waterfall and I learned that Øyvind is the only European with a selfie stick. After a really short hype, the selfie stick is now not done anywhere except for in China. And in Øyvinds universe obviously… I have to admit it was quite useful, even though we got photobombed by 2 Dutch girls.

Almost all tourists in Myanmar make the same round trip (Yangon-Bagan-Mandalay-Hsipaw-Inle Lake) and the chance is big you will meet the same people at least twice. Øyvind was on the same route as me and we ended up taking the night bus to Inle Lake together. Inle Lake became 1 of my favorite spots in Myanmar! You can just rent a boat and travel around the lake. The ‘captain’ will take you to all kinds of shops where you are not forced to buy anything. The first day we did the standard route and we visited a gold and silver smith, a cigarette factory and a place where women were weaving. The cigarette factory was best as there were women hand rolling cigarettes all day. They also made different kinds of flavours. I had never in my life even tried smoking (really!) but they had banana cigarettes, so this was the best place to try. It was not too bad, but after just tasting it, it was enough for me. We also visited a cat monastery where you could see jumping cats, but we just saw a lot of kittens.

In Inle Lake we also decided to hire a bicycle and we visited a temple in a cave. Highlight of this trip was a local ‘hunter’; a boy with a slingshot. He shot a small clay ball to a tree and then 2 pieces of bird fell out. The boy managed to perfectly decapitate a small bird with a slingshot! Very special and I’m sure he had a good dinner. In the evening we visited a puppet show where we were the only visitors. It is a tradition that slowly disappears, so it was fun to still get to see a show. And that’s how we filled our days with realxing activities!

Øyvind left me to go to Yangon and I rented a boat for another day, this time with a German girl that I had met in my hostel. The boat turned into a raft as we had to go against the stream. We visited Inthein which is a complex with 1054 pagodas. Really nice, just too bad we had a lot of rain on the way back!

My new German friend Anja convinced me to go to Thailand over land instead of the plane that I had in mind originally, so I got ready for a really long bus ride. You’ll read about it in the next blog!

6 thoughts on “From Hsipaw to Inle Lake

 1. Wat een mooi land! Gelukkig gaan de noedels aan het eind in het kokende water….dan zijn alle bacteriën weer dood 🙂
  Die foto met die vrouwen met die lange nekken vind ik ook wel mooi en bijzonder. Zitten ze daar voor de toeristen… misschien om wat te verdienen??
  Veel plezier op je verdere reis!

  • Ja, die zitten daar voor de toeristen. Het was in een souvenir winkeltje. Maar het was geen probleem om een foto te maken, ze hoefden er geen geld voor, maar ze hopen natuurlijk dat je wel iets koopt.

 2. Wow, als je over dat viaduct rijdt, kan je best niet te veel hoogtevrees hebben..

  Intheim ziet er mooi uit.
  Die aparte toren/pilaar heeft ook wel wat.

 3. Hi! Een bordeel waar ze niks deden… maar jij weet niet wat het betekent dat die mannen een bloemenketting kunnen omhangen… misschien gebeuren er na de modeshow dan wel hele andere dingen tussen de mevrouw met de bloemenketting en de gever van de ketting 😛

  Een selfiestick is not done? Daar was ik ook nog niet van op de hoogte. Ik vind dat overigens eerder van zijn korte broek dan van zijn selfie stick haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *